KOIRANELÄMÄÄ ja KISSANPÄIVIÄ ESPANJASSA.
Arkista tassuttelua -hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa Espanjaan matkustaville karvaturreille.

24.1.2011

Koiran leishmania

Leishmania on koiran loistaudeista yleisin ja ehkä vakavin, koska taudin aiheuttamat vauriot ovat pysyviä, eikä niitä voi parantaa lääkityksellä. Lääkitys voi hidastaa taudin kulkua, ja voi jopa pysäytellä sitä. Se on hyvin yleinen Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Leishmanian tartuttaja on hietasääski, joka imee ensin sairaan koiran verta, ja sitten tartuttaa sen terveeseen koiraan samalla menetelmällä. Tauti ei tartu koirasta toiseen, eikä koirasta ihmiseen. Sisäelimissä tauti vaikuttaa pääsasiassa maksaan ja munuaisiin. Koira on syytä testata kun ulkoisia merkkejä havaitaan;

-ruokahaluttomuus, laihtuminen, huonovointisuus
-nenäverenvuoto
-jatkuva ripuli
-laajentuneet imusolmukkeet
-kuume joka ei laske
-jatkuvat silmätulehdukset
-kirsun ja silmien ympärille tulee karvattomia alueita
-ihon hilseilyä on erityisen paljon
-pieniä haavoja ilmestyy iholle
-kynnet kasvavat poikkeuksellisen nopeasti

Taudin määritys tehdään verikokeella. Jos lääkitys aloitetaan ajoissa, mahdollisuudet ovat hyvät. Hoitamattomana leishmania johtaa lopulta kuolemaan.
Leishmaniaa vastaan ei ole vielä olemassa 100 % ennaltaehkäisevää tuotetta. Varmin suoja (95 %), ja teholtaan tutkittu tuote on deltametrina Scalibor -kaulapanta, jonka teho kestää 5-6 kk. Pantaa pitää käyttää jatkuvasti. Myös Stronghold, Frontline Combo ja Advantix -liuospipetit ovat täällä yleisesti käytössä. Jotkut suosivat eteerisiä öljyjä, joku toinen pistää hyttyskarkoitteella käsitellyn paitulin haukun päälle pakolliselle iltalenkille. Itikka joka ei pistä, ei tartuta, eli kaikki mikä pitää itikan pois iholta on hyvä idea. Lääkeaineista kannattaa jutella eläinlääkärin kanssa.
Lisäsuojaa antaa hyttyskarkoitteet oleskelualueilla ja suojaverkot avonaisissa ikkunoissa.
Hietasääski on kaikkein aktiivisimmillaan auringon laskun ja nousun välisenä aikana, jolloin koiran kannattaa pysytellä sisätiloissa. Suurimmassa vaarassa on ulkona yöllä oleskeleva koira.
Vaikka tauti on tunnettu jo vuosikymmeniä, vasta hiljattain tutkijat ovat onnistuneet kehittämään ennalta ehkäiseviä menetelmiä ja hoitoa jo todettuun tautiin.
Uusinta tietoa;  Rokote on jo saatavilla

Ei kommentteja: